Ketogeen / KHA
Wanneer je een hoofdtrauma oploopt, zoals het geval is bij PCS, veroorzaakt dit een energietekort in de hersenen. Om dat tekort te compenseren gaan je hersenen processen in gang zetten die uiteindelijk ontstekingen in de hersenen stimuleren (je hersenen reguleren glycolyse en metaboliseren glucose in een versneld tempo). Als je hersenen te lang in deze ontstekingstoestand blijven zitten kan een ketogeen dieet de uitkomst bieden.
Wanneer je in ketose komt worden er forse verbeteringen gezien bij diverse andere vormen van neuro inflammatie zoals Alzheimer, Parkinson, MS en fibromyalgie. Er is nog weinig onderzoek gedaan rond ketose in combinatie met PCS maar ketogeen dan wel koolhydraatarm eten lijkt bij veel PCS-patiënten positief bij te dragen aan het beperken van symptomen als brainfog en neurofatigue.
Ketogeen eten is een dieet waarbij je nauwelijks koolhydraten, weinig eiwitten en veel vetten eet. Je mag dan geen brood, aardappels, pasta, zoetigheid maar bijvoorbeeld ook de meeste fruitsoorten eten (vanwege de natuurlijke suikers).
Bij ketogeen eten mag je maar maximaal 20-50 gram koolhydraten per dag. Dit is vrij extreem waardoor het veel discipline vergt en lastig vol te houden is. Omdat je hierdoor ook heel weinig vezels binnen krijgt is dit niet voor iedereen wenselijk; je krijgt dan erg weinig vezels binnen wat ongunstig is voor je darmflora. Een koolhydraatarm dieet kan hierdoor passender zijn.
Bij een koolhydraatarm dieet beperk je het aantal koolhydraten dat je op een dag neemt. Er wordt uitgegaan van 50-130 gram koolhydraten per dag.
Door dit te combineren met nuchter bewegen en periodiek vasten kun je ook op die manier in de ketogene toestand komen.
Qua voeding is het bij een ketogeen of koolhydraat arm dieet raadzaam je te focussen op gezonde vetten: vette vis en gevogelte, noten, pitten, zaden, avocado, olijfolie, kokos- en roomboter. De ‘foute’ vetten leiden juist weer tot ontstekingsreacties omdat ze vol transvetten en omega 6-rijke oliën zitten.
Wij adviseren ten alle tijden een aanpassing van het dieet naar koolhydraatarm dan wel ketogeen eten te bespreken met je behandelaar. Daarbij kun je kijken of je eventueel verwezen kunt worden naar een diëtist met een specialisatie in neuro revalidatie.
Wil je je verder inlezen op dit onderwerp? Op onderstaande sites kun je meer informatie vinden: